Ca urmare a succesului primei
editii din 2010, cea de a doua intrunire a retelei Terra Madre Balcani a avut loc in perioada 29 iunie - 1 iulie 2012 la Academia Bulgara de Stiinte din Sofia. Terra Made
Balkans a fost lansata in Sofia in 2010 si este prima retea care uneste comunitati de hrana din mai multe tari ale aceleiasi regiuni, pornind de la premisa ca tarile balcanice impartasesc traditii legate de mancare si
conditii socio-economice similare.
Peste 23 de delegati si 20 de observatori au reprezentat Romania la acest eveniment. Slow Food si reteaua Terra Madre alcatuiesc in Romania un grup vast de actori care
numara peste 400 de membri Slow Food, 2 Slow Food Presidia, 12 comunitati de
hrana Terra Madre si 3 programe scolare de educatie alimentara si educatie a gustului. Participarea Romaniei a fost posibila cu ajutorul Fundatiei Soros, prin programul East East Partnership Beyond Borders.
Membri ai delegatiei Romaniei impreuna cu Carlo Petrini, fondatorul si presedintele Slow Food
Delegatii au impartasit experienta Romaniei, tara cu cea mai mare populatie europeana angajata in agricultura, promovand micii producatori, produsele artizanale si comunitatile rurale. Acestea includ multe piete taranesti organizate de
convivium-urile locale Slow Food pentru a promova educatia alimentara si
pentru a sprijini micii producatori, cum ar fi Targul Roadele Pamantului din Brasov, Targul Taranului din Bucuresti sau Targul
Mestesugarilor, Manufacturierilor si al Artizanilor de la Turda.
Producatori din
Presidium-urile romanesti si comunitatile de hrana au prezentat invitatilor de la reuniune o selectie remarcabila de produse romanesti in cadrul unui targ deschis. Printre acestea s-au numarat
dulceturile producatorilor din zona Tarnava Mare, branza de burduf din zona Bucegi si de asemenea dulceata din ceapa rosie de Aries (Valea
Ariesului).
Una dintre sectiunile standului Romaniei
Producatorii si activistii Slow Food din Romania vor mai reprezenta tara noastra la Salonul International al Gustului Terra Madre, un eveniment Slow Food ce va avea loc in perioada 25-29 octombrie la Torino, Italia.
Intrunirea internationala va expune extraordinara diversitate de mancaruri de pe
toate continentele si va uni micii
producatori si artizani care se ghideaza dupa
principiile productiei bune, curate si corect pretuite.
Presedintele Slow Food, Carlo Petrini, impreuna cu liderul delegatiei Romaniei, Marta Pozsonyi
In acest an
Terra Madre si Salone del Gusto va avea un spatiu de 180 de metri patrati de
prezentare dedicati regiunii balcanice, unde peste 50 de comunitati de hrana si
Presidium-uri isi vor prezenta si vinde produsele. Zona va fi
organizata in jurul a patru sectiuni in functie de biodiversitatea regiunii: branzeturi
din zone montane, gemuri, bauturi alcoolice, vinuri si plante medicinale.
No comments:
Post a Comment