2 Jul 2012

Producători și activiști Slow Food din România s-au reunit la a doua întâlnire regională la Sofia, Bulgaria

Ca urmare a succesului primei editii din 2010, cea de a doua intrunire a retelei Terra Madre Balcani a avut loc in perioada 29 iunie - 1 iulie 2012 la Academia Bulgara de Stiinte din Sofia. Terra Made Balkans a fost lansata in Sofia in 2010 si este prima retea care uneste comunitati de hrana din mai multe tari ale aceleiasi regiuni, pornind de la premisa ca tarile balcanice impartasesc traditii legate de mancare si conditii socio-economice similare.

Peste 23 de delegati si 20 de observatori au reprezentat Romania la acest eveniment. Slow Food si reteaua Terra Madre alcatuiesc in Romania un grup vast de actori care numara peste 400 de membri Slow Food, 2 Slow Food Presidia, 12 comunitati de hrana Terra Madre si 3 programe scolare de educatie alimentara si educatie a gustului. Participarea Romaniei a fost posibila cu ajutorul Fundatiei Soros, prin programul East East Partnership Beyond Borders.

Membri ai delegatiei Romaniei impreuna cu Carlo Petrini, fondatorul si presedintele Slow Food

Delegatii au impartasit experienta Romaniei, tara cu cea mai mare populatie europeana angajata in agricultura, promovand micii producatori, produsele artizanale si comunitatile rurale. Acestea includ multe piete taranesti organizate de convivium-urile locale Slow Food pentru a promova educatia alimentara si pentru a sprijini micii producatori, cum ar fi Targul Roadele Pamantului din Brasov, Targul Taranului din Bucuresti sau Targul Mestesugarilor, Manufacturierilor si al Artizanilor de la Turda.

Producatori din Presidium-urile romanesti si comunitatile de hrana au prezentat invitatilor de la reuniune o selectie remarcabila de produse romanesti in cadrul unui targ deschis. Printre acestea s-au numarat 


dulceturile producatorilor din zona Tarnava Mare, branza de burduf din zona Bucegi si de asemenea dulceata din ceapa rosie de Aries (Valea Ariesului).


Una dintre sectiunile standului Romaniei

Producatorii si activistii Slow Food din Romania vor mai reprezenta tara noastra la Salonul International al Gustului Terra Madre, un eveniment Slow Food ce va avea loc in perioada 25-29 octombrie la Torino, Italia. Intrunirea internationala va expune extraordinara diversitate de mancaruri de pe toate continentele si va uni micii  producatori si artizani care se ghideaza dupa principiile productiei bune, curate si corect pretuite.

Presedintele Slow Food, Carlo Petrini, impreuna cu liderul delegatiei Romaniei, Marta Pozsonyi

In acest an Terra Madre si Salone del Gusto va avea un spatiu de 180 de metri patrati de prezentare dedicati regiunii balcanice, unde peste 50 de comunitati de hrana si Presidium-uri isi vor prezenta si vinde produsele. Zona va fi organizata in jurul a patru sectiuni in functie de biodiversitatea regiunii: branzeturi din zone montane, gemuri, bauturi alcoolice, vinuri si plante medicinale.

No comments:

Post a Comment