29 Feb 2012

Elevii si prescolarii din Turda invata principiile alimentatiei sanatoase

Asociatia Slow Food Turda lanseaza proiectul “Gustos si Sanatos”, proiect ce are ca scop educarea copiilor de varsta prescolara si scolara in adoptarea unei alimentatii sanatoase.

Proiectul se va desfasura pana in luna octombrie 2012, implicand 19 grupe de lucru din toate gradinitele si scolile din Turda (clasele I-IV): Gradinita “Poiana cu castani”; Gradinita Dr. Ioan Ratiu; Gradinita “Prichindelul cel Istet”; Gradinita “Casuta Piticilor”; Scoala Andrei Saguna; Scoala Horea Closca si Crisan; Scoala Teodor Murasanu; Liceul Teoretic Josika Miklos; Scoala Avram Iancu; Scoala Ioan Opris; Scoala de Arte si Meserii Poiana; Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii Turda.

Proiectul isi propune urmatoarele obiective:
1. Organizarea activitatilor speciale, de educatie alimentara cu sprijinul specialistilor in nutritie si in pregatirea hranei.  2. Implicarea copiilor si a parintilor in pregatirea activitatilor educative din cadrul proiectului.
3. Descoperirea gusturilor naturale in comparatie cu gusturile artificiale si utilizarea ingredientelor naturale, locale si de sezon in mancarea pregatita pt copii in institutiie care ofera hranire.
4. Crearea unei gradini scolare, care va constitui material didactic pentru toate grupurile parte a proietului, in curtea Colegiului National Mihai Viteazul.
5. Realizarea produselor proprii un unitatile scolare de catre personalul specializat si introducerea in meniu a acestora. Un sistem de achiziţii de alimente locale, distribuire si consum, ar putea diminua impactul ecologic prin reducerea distantelor parcurse de alimente (mile alimentare) si asigurarea produselor proaspete, de sezon si locale pentru consumatori.
6. Formarea unei aliante locale pentru alimentatie sanatoasa in institutile scolare. Credem ca factorii de decizie sunt reprezentati in mare masura de catre parinti, consumatori, furnizori de servicii din cantine, factori publici si privati responsabili de politicile educationale.
7. Organizarea activitatilor de cunoastere a mediului inconjurator si a biodiversitatii.
8. Realizarea unor materiale informative cu scop educativ in timpul proiectului precum si a unora cu scop de diseminare, dupa proiect.
9. Reducerea punctelor de furnizare a produselor nesanatoase din incinta scolilor.

Proiectul va implica elevii si prescolarii in crearea unei gradini scolare cu cereale, legume si flori, vizite la o presa de ulei de floarea soarelui, nuca si dovleac, la o brutarie cu paine coapta pe vatra si la o gospodarie taraneasca, prepararea de muraturi, dulceturi si compoturi si excursii in arii naturale protejate.

Pe coordonatorii proiectului, Marta Pozsonyi si Costel Golfin, ii puteti contacta la email martapozsonyi@slowfoodturda.ro, tel. 0746366728 sau 0734075709 si costel.golfin@gmail.com, tel. 0766588140.

No comments:

Post a Comment